Misstag i bedömning och beslutsfattande

 

Det är lätt att göra misstag och mindre lyckade bedömningar.

Exemplen här nedan visar hur svårt det kan vara att göra en bedöming

 

 

Astrid Lindgren erbjöd Bonniers att ge ut ”Pippi Långstrump” men Gerhard Bonnier tackade nej. Inte heller John Landquist var imponerad. Han skrev i Aftonbladet att ”den onaturliga flickan och hennes osmakliga äventyr i Lindgrens bok, kan, om hon eljest ihågkommes, inte bli annat än förnimmelsen av något obehagligt.

 

Den första boken om ”Harry Potter” ratades av ett antal bokförlag som inte trodde att den kunde sälja. Till slut var det ett förlag som chansade med en liten upplaga.

 

Allen skrev  till författaren Forsyth att ”er bok saknar helst läsvärde” men det tyckte nog inte alla de som sedan lästa världssuccén Schakalen.

 

Ronald Reagan var 1964 föreslagen att spela toppolitiker i filmen ”The Best man” men han fick inte rollen för de tyckte inte hans såg ut som en president.

 

Skivbolaget Decca refuserade Beatles år 1962 med orden ”Vi gillar inte deras sound. Dessutom finns ingen framtid för gitarrgrupper”.

 

Tonsättaren Albrechtsberger sa år 1794 att hans elev Ludwig van Beethoven ”inte är läraktig och kommer aldrig att kunna åstadkomma någonting!”

 

Programledaren Jim Denny sa år 1954 till den unge sångaren Elvis Presley att ”Du kommer aldrig att bli någonting. Åk hem och fortsätt köra lastbil istället!”

 

Guiseppe Vardi blev som 19-åring avvisad från en musikhögskola i Milano eftersom de tyckt han var allt för musikaliskt obegåvad.

 

Lord Kevin  ansåg att radiovågorna, som Hertz hade upptäckt, inte skulle kunna användas för något praktiskt annat än möjligen som förbindelse mellan fyrskepp.

 

Astronomiprofessorn Lardner ansåg att människor skulle dö av kvävning om de åkte tåg som gick fortare än 180 km i timmen.

 

IBM chefen Watson trodde att det skulle räcka med cirka fem datorer för att täcka behovet i hela världen.

 

En kvinna fördes till bårhuset  år 1996 sedan en läkare dödförklarat henne. Fyra dagar senare upptäcktes på bårhuset att hon levde.

 

 

Lars Benthorn

 

Källa: Nilsson. Tusen tabbar & miljoner missar. Semic. 2002